Dom, Ogród, Wnętrza

Surówki do obiadu, czyli jak jeść więcej warzyw w ciągu dnia

Warzywa w naszej diecie są podstawowym źródłem wielu witamin i cennych składników, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niestety, często wielu z nas nie spożywa dostatecznej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia. Dobrym pomysłem może być przygotowywanie przeróżnych sałatek i surówek do posiłków, które na co dzień jemy. Warzywa i owoce nie muszą stanowić odrębnego dania, a mogą być jedynie dodatkiem do innych posiłków.

Jakie warzywa warto spożywać?

Na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi. Tak naprawdę każdy powinien jeść takie warzywa, jakie mu smakują. Jeżeli w ciągu dnia nie przyswajamy ich za dużo, to zjedzenie jakiegokolwiek warzywa lub owocu będzie dla nas korzystne. Po drugie, jedząc produkty, za którymi nie przepadamy, bardzo łatwo zniechęcimy się do ich codziennego włączania do diety. Warto jednak wybierając warzywa zastanowić się nad tym, jakie wartości odżywcze ze sobą niosą. Rośliny strączkowe mogą zaspokoić nasze zapotrzebowanie na białko, a bulwy, przykładowo ziemniaki, będą dobrym źródłem węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że tylko regularne spożywanie warzyw i owoców będzie miało korzystny wpływ na nasz organizm, a co za tym idzie, również na nasze samopoczucie.

Jak komponować surówki?

Podczas przygotowywania surówek możemy wykazać się kreatywnością lub pójść w prostotę. Jesteśmy w stanie przyrządzić surówkę jedynie z jednego składnika lub tylko dwóch, czy trzech. W wielu domach na stołach gości mizeria, sałata ze śmietaną lub surówka z marchewki i jabłka. To bardzo proste przepisy, które jednak są w stanie wypełnić nasze zapotrzebowanie na warzywa w ciągu dnia. Jeżeli nie przepadamy za klasycznymi połączeniami, możemy spróbować przykładowo surówki z białej rzodkiewki i kukurydzy, albo surówki z cukinii. Warto korzystać z warzyw sezonowych, ponieważ kupując je mamy pewność, że są naturalnie wyhodowane, świeże, a ich cena będzie dużo niższa niż poza sezonem.

Jakie sałatki wybrać?

Sałatki są często bardziej skomplikowane niż surówki oraz posiadają więcej składników. Jednak im więcej warzyw użyjemy, tym lepiej dla naszego organizmu. Klasykiem wśród sałatek będzie sałatka jarzynowa, czyli połączenie warzyw głównie korzeniowych, bulw, ale również strączków. Pamiętajmy jednak, że sałatka jarzynowa posiada dość sporą ilość majonezu, a co za tym idzie – tłuszczu. Innym równie klasycznym przepisem będzie sałatka gyros. Ma ona w swoim składzie, poza warzywami, również mięso, zatem może stanowić odrębny posiłek. Komponując sałatki możemy po prostu wybrać nasze ulubione składniki, wymieszać je razem i dodać sos do smaku – na bazie majonezu lub oliwy. Takie spontaniczne połączenia często smakują najlepiej.